”Muuren er død. Lenge leve Muuren”

Ronde van Vlaanderen uten the Muur blir nytt for mange (bilde fra wielerupdate.nl)

Slik lød det i belgiske aviser på fjoråret da det ble kjent at den ikoniske brosteinsbakken Muur van Geraardsbergen skulle fjernes fra Ronde van Vlaanderen-traseen. Muuren, som ligger øst i Flandern, representerer både regionens geografi og karakter, men ikke minst lidenskapen som den belgiske fansen har til sykkelsporten. Ikke overraskende ble det derfor store mishagsytringer da den prestisjetunge vårklassikeren skiftet mål-gang fra utkanten av Ninove til Oudenaarde.
I nyere tid har rytterne med skrikende melkesyre forsert Muur -og Bosberg-hellingene, som siden 1988 har utgjort rittets finalearena. Årets utgave skifter litt ansikt. De avgjørende hellingene blir Oude Kwaremont og Paterberg, som begge skal bestiges hele tre ganger innenfor de siste 75 km.

Den nye sløyfe-strukturen medfører at fansen ikke behøver å farte mellom hellingene, hvis de ønsker å se de tapre og utmattede syklistene i hvitøyet flere ganger iløpet av rittet. Samtidig åpner det for spekulasjon om hvorvidt arrangøren, på sikt, ønsker å kreve betaling av fansen som vil oppleve de avgjørende øyeblikkene av rittet på nært hold. Det er riktignok ingen stor tradisjon for billettsalg i sykkelsporten, noe som kanskje gjør stemningen ute i løypen så unik, men også de store europeiske rittene må tilpasse seg en voksende sykkelsport ved å sikre seg et større økonomisk inntektsgrunnlag.

Også mange av rytterne har vært, mildt sagt, skeptiske til den nye traseen. Dog er de fleste enige om at den nye finalen er betydelig hardere, noe som matcher bra med den flamske mentaliteten. Oude Kwaremont tilbyr riktignok ikke de bratteste stigningsprosentene (selv om midtpartiet sniker seg over 11%), men hellingen er blant de lengste i rittet med sine 2,2 km. Kampen om posisjonene forut for Oude Kwaremont er som vanlig meget tøff, hvor ingen vil havne i bakleksa. Sitter man godt foran derimot, kan man velge en mykere reise. Alle stigningene er forskjellige, og krever hver for seg en unik tilnærming skal man mestre dem og spare mest mulig krefter til finalen.


Paterberg er Oude Kwaremonts svært hissige lillebror. Kun 380 meter lang, men med meget bratte partier på over 20 % stigning! Paterberg forseres for tredje og siste gang kun 13km før mål-gangen i Oudenaarde, hvilket gjør det sannsynligvis svært vanskelig å komme tilbake til fronten hvis den hissige lillebroren gir deg en skikkelig overhaling.

  • Rittet arrangeres for 96. gang og strekker seg over 255 km.
  • Rytterne skal over 11 ulike hellinger til sammen 16 ganger. (hvor av 6 er brosteinsbelagte)
  • I tillegg skal man krysse 8 klassifiserte, flatere brosteinsparti.