Bli med på innsiden hos Boonen & Co

VANT IGJEN: Tom Boonen vant nok en gang etter god laginnsats (Foto: Roberto Bettini)

Dagens etappe i Paris-Nice så på papiret ut som en ganske oppskriftsmessig affære hvor spurterne skulle spare krefter til de siste metrene og hvor gutta for sammendraget skulle sitte rolig i feltet. Sidevinden ville det annerledes. Det hele ble et forblåst inferno reservert kun for de sterke og årvåkne.

Tom Boonen og hans OmegaPharma-QuickStep (OPQS) var blant disse. Tidligere verdensmester Boonen vant etappen til Orléans etter en forbilledlig laginnsats. Dette var belgieren sin 6. etappeseier i Paris-Nice og hans 100. seier totalt som proff, kunne laget hans melde etter målgang. Det belgiske storlaget har hatt en strålende sesong og kan vise til hele 16 seire så langt i år.

Etter å ha karret til seg mye kvalitet fra Bob Stapleton-havariet, snakker mange observatører om en HTC-ifisering av Tom Boonen sitt lag. Faktisk har OPQS vesentlig flere seire enn det HTC hadde på sammen tiden av året, både i 2010 og 2011. I sammendraget har OPQS, under Brian Holms ledelse, plassert både den franske mesteren Sylvain Chavanel og venteranen Levi Leipheimer gunstig til. Sistnevnte har nå muligheten til å bli tidenes eldste vinner i Paris-Nice sin historie.

Men da må amerikaneren velte en annen vinner fra dagens etappe. Bradley Wiggins, som i dag ble den 5. briten til å ikled seg den gule ledertrøyen i den prestisjefylte ferden mot solen i Nice. Wiggins mener han er i sin livs form, og blir dermed vanskelig å slå. Kanskje kan han kopiere Tom Simpson sin bragd. Han vant 1967-utgaven av Paris-Nice, den gang uten å vinne noen etapper.

For mye kan bli som da Tom Simpson vant. Tejay van Garderen kom også godt ut av det til tross for at Loire-vinden viste seg fra sin aller værste side. Dermed er sjansene for ny en engelsktalende vinner temmelig gode. Duellen mellom Sean Kelly og Stephen Roche på 80-tallet vitner om at kampen mellom de anglofile i Paris-Nice ikke noe nytt fenomen. Men kanskje vil den spanske armada velte dem alle?