Sykkel og sex!

Et av de mest fascinerende trekkene ved sykkelsporten er hvordan man kobler en fremtidsrettet filosofi sammen med tradisjonsrik identitet. Man vil at sporten skal vokse og bli sterkere, men ikke ved å kaste gårsdagens verdier på dynga. Kort fortalt har sykkelen blitt lettere, men når julimåned kommer er det fortsatt Tourmalet og Champs Elysees i overskuelig fremtid som gjelder.

På den annen side har noen forhold ved den moderne sykkelsporten endret seg nærmest helt basalt fra fortidens. Én revolusjon man kan se på er rytternes syn på seksualitet. Et fenomen som i vitenskaplig forstand kan være temmelig vanskelig å måle, men som i en tabloid tenkeevne illustreres svært enkelt med en sammenlikning av det gamle med det nye.

Gino møter Pius XII

Gino Bartali møter Pius XII

Sykkelsporten har hatt svært mange helter, men flere av dem har falmet med tiden. Gino Bartali, den sterke italieneren med bokseransiktet og Fausto Coppis argeste konkurrent, er et prakteksempel på hva man ofte mener med sykkelsportens gamle – og sammen med Coppis legendestatus har hans på ingen måte falmet. Bartali, som vant både Tour de France og Giro d’Italia under sykkelsportens gullalder, var en meget religiøs mann – og som mange ryttere på den tiden, levde han i sølibat med puritansk aktelse når store ritt nærmet seg. På sykkelstyret festet Bartali bildet av Jesus’ lille blomst, St. Thérèse av Lisieux og ryktene sirkulerte i feltet at han ble dyttet opp fjellene av engler i sitt treningsområdet rundt Toscana.

Cipollinis visuelle doping

Den evige playboyen (delt 1.plass med Dag Otto Lauritzen i følge L’Equipe) og ”verden raskeste mann” Mario Cipollini har vel aldri omgitt seg selv med engler, ei heller har sykkelsportens største showman dekorert styretapen sin med nonner. Som representant for sykkelsportens nye, kjørte ”Cipo” med bilde av pin up girl og sexsymbol Pamela Anderson på sykkelstyret – med hensikt å øke testosteronnivået sitt (at ikke Floyd Landis brukte denne Wada-godkjente metoden??), samt befeste sitt usedvanlige maskuline og gladiatoriske image. Super-Mario trosset selvsagt gammel sykkeltradisjon om seksuell kyskhet, videreført siden Bartali av blant annet Felice Gimondi og Sean Kelly, noen han gjorde klinkende klart gjennom det legendariske sitatet: ”Utløsning koster deg bare 20 kalorier, ikke mer enn en sjokolade”.

For de som ønsker å lese seg opp på sykkel og sex (med mer) anbefales Century of Cycling: The Classic Races and Legendary Champions, av William Fotheringham på det varmeste. Chapeau!

Avslutter med en Cipollini-klassiker. Italieneren er med på skjultkamera show i hjemlandet. Testosteronen flommer over, for å si det mildt