5 fallgruver du bør unngå i ditt første sykkelritt

Det er nytt år med nye muligheter. Mange blogger oppsummerer med de mest leste innleggene sine og de beste øyeblikkene. Jeg gjør en litt annen vri på det. Det blir kanskje feil å kalle dette de verste øyeblikkene, men vi er ikke langt unna. Fjoråret var første gangen jeg deltok i sykkelritt. Når man er fersk gjør man gjerne tabber og jeg er intet unntak. Det positive er at man lærer av det – lærdom jeg akter å dele. Så her kommer noen tips om hva man definitivt IKKE bør gjøre i sykkelritt.

Lille Jotunheimen 2010. f.v Syltapp Wålberg og Syltapp Grjotheim

1. Ikke still opp på startstreken med lua i hånda

Det nærmer seg start og alle syklister blir bedt om å finne seg en plass innenfor det innhegnede startfeltet. De beste fremst, sier speakeren. Du kikker deg rundt og finner det tryggest å innta en plass bakerst sammen med en familie på fire, et utdrikningslag og den lokale syklubben. Om det går for sakte kan du jo bare sykle frem til neste gruppe. Ikke lurt. Undertegnede og medskribent Grjotheim brukte den første timen av Lille Jotunheimen 2010 på å avansere fra pulje til pulje inntil vi omsider fant en anstendig gruppe vi endte med å sykle fra.

2. Ikke ta lett på planlegging av langing

Mat og drikke er viktig når du sykler i ritt og her er det tid å spare. Ved å organisere langere langs ruta slipper du å stå i saftkø på drikkestasjonene. Sørg bare for å holde hodet kaldt når du ser et par kjente tryner langs veikanten. Eksempler på utprøvde og ikke anbefalte knep:

 • Du har to flasker. En full og en tom. Kaster den fulle og får en ny full en. Du har fremdeles to flasker. En full og en tom.
 • Du har utstyrt langerne med flasker de skal gi deg, men du har ikke sjekket størrelsen på dem. Etter en lang biljakt (første feil) får du endelig tilførsel av sårt tiltrengt væske. Du tar en slurk og skal sette flasken trygt i flaskeholderen. Det er bare ett problem. Den er for stor.

3. Ikke la deg jage opp av veikantsbrølere

Tilskuere langs veien er veldig hyggelig og spiller en viktig rolle for å holde motivasjonen oppe. Men trå varsomt (bokstavelig talt). Godt voksne damer fra Toten har stemmer som overbeviser og bærer. Ikke la det gå til hodet på deg. Det er ikke lurt å gå legge inn en spurt den første halvtimen bare for å tilfredsstille en håpefull nabosambygding.

4. Ikke dra i motbakkene når du ikke er noen klatrer

Du har syklet en snau halvtime i flatt og fint terreng. Kroppen er lett og beina føles friske i møtet med den første motbakken. Du klemmer til, avanserer i feltet og inntar teten opp kneika. Heseblesende og stiv i det du bikker bakketoppen kommer du på tipset du fikk før start. Med en BMI nærmere Guffen enn Andy Schleck er det lurt å ligge i front av feltet i starten av motbakken og slippe seg bakover. Ikke motsatt.

5. Ikke test den nye supergelen

Du er halvveis i rittet og begynner å kjenne kjøret. Du har klart å henge brukbart med hittil, men kjenner at det må noe ekstra til for å holde følge hele veien inn. Du drar fram det hemmelige våpenet. En nylig ankommet og uprøvd supergel bestilt gjennom ei luguber internettsjappe. Feil. Medvind fra toern får deg ikke raskere over målstreken.

Spe på med flere tips

Har du flere tips til hva man absolutt ikke bør gjøre? Eller enda bedre. Tips til hva som er lurt. Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet under.

Dette innlegget ble skrevet i Sykkeltips og merket , av Jon Arve. Bokmerk permalenken.

Om Jon Arve

Jon Arve Wålberg kommer fra Eidsvoll og er fersk landeveissyklist. På sin vei til bedre form, gode sykkelopplevelser og et sykkelritt i ny og ne deler han sykkelhistorier gjennom sykkelblogg.no - interessante eller ikke. Nok skriving om seg selv i tredjeperson.
 • Pingback: Høy syltappfaktor – finn graverende feil i bildet | Sykkelblogg()

 • Frank

  Vil også legge til at man som fersk syklist ikke skal være redd for å be andre hjelpe til foran i feiltet, dersom man enten bevisst eller ubevisst har havnet fremst.

  Som det er mulig å lese mellom linjene her var denne bloggens syltapp-duo relativt dumsnille på sin ferd over Sognefjellet i sommer. -Og betalte for det ved at gruppen som hadde kost seg i kjølvannet deres hele veien opp til Sognefjellshytta stakk av gårde med tilnærmet friske bein da det nærmet seg toppen.

 • http://profiles.google.com/nebukanezer Martin P. Hoff

  Ikke kast bananskallet på veien – det kommer syklister bak som kan skli på det! :-)

 • http://twitter.com/Coppistrong Coppistrong

  mine tips nybegynnere
   1. Unngå plutselig endring av sporvalg, tør du ikke ligge tett på den foran deg, – ikke ligg      så tett da ! (at du ikke kan forutse hva som kan skje, eller bremse opp fast og   bestemt) ligger det en jo-jo foran deg finn en annen å ligge bak

   2. Å peke hvor du har tenkt deg når du ligger i feltet, kan være fint signal, men det betyr ikke at du bare kan kjøre dit du vil så lenge du peker

   3. Bakker er tyngre, ta det roligere og spar kreftene til flatene.

  4. Spar krefter i i nedoverbakkene, ingen vits å watte på 

   det mange flere detaljer etterhvert, kjør på og nyt , god vår

 • Christopher Johansen

  Du skriver fantastisk bra. Herlig blogg!